Lägesrapport Valborg 2021 Skåne/Blekinge

Publicerad: 2021-05-03

Har nu varit ute och kört flera veckor och besökt flera golfanläggningar i mitt distrikt. Trevliga och intressanta besök.

Jag träffar positiva men frustrerade banchefer/greenkeepers som just nu bara vill ha värme så gräset börjar växa ordentligt!

Inledningen av golfsäsongen 2021 påminner mycket om förra årets med extremt mycket golfspel som medför högt slitage på våra golfbanor.

Eftersom vårvärmen inte kommit och tillväxten på gräset är minimal så slits golfbanorna väldigt mycket, särskilt tunt tee & på tee, smala passager och in-, utgångar vid greener.

 

Jag kan se stora utmaningar just nu med banskötsel kontra slitage och är lite rädd för att gräset på golfbanorna inte klarar av all påfrestning. Detta kommer leda till sämre ytor i sommar.

De golfanläggningar som har svampskador på green är också förtvivlade då läkningen just nu är minimal och det kommer ta flera veckor till innan skadorna är helt återställda.

Några har mer ytliga svampskador som kommer självläka medan andra har haft kraftigare angrepp som kommer påverka spelet längre.

Alla är också klara med ”vårbruket” och olika skötselinsatser för att återetablera gräset.

För de som har dessa skador, så gäller det att ha greenerna lite uppgödslade när väl marktemperaturen stiger. Visserligen kommer det att innebära att ni kommer att få tömma korgarna ofta på grund av ökad tillväxt, men det för att greenerna skall läka ihop snabbare.

 

Avslutningsvis så hoppas jag verkligen att lite skön värme kommer så att gräset kan bli lite grönare samt att gräsytorna växer ihop.

Hör av er om ni har några funderingar kring banskötsel eller vill ha ett banbesök.

 

Glad Valborg!

 

Fredrik Seeger

Bankonsulent

Skåne-Blekinge

 

Svenska Golfförbundet

Adress: Box 11016, 100 61 Stockholm

Besök: Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
Telefon: 08-622 15 36

Mobil: 076-697 6795

www.golf.se